Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2024

Gösterim: 2915

Ekonometri Bölümü Tanıtımı

Ekonometri Bölümü Hakkında

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü, lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Lisans öğrencileri mezuniyet sonrası “ekonometrist” unvanı alırken, yükseklisans eğitimi Ekonometri Anabilim Dalı diploması vermektedir. Ekonometri bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin; sayısal düşünme yeteneği yüksek, sayılarla uğraşmaktan sıkılmayan ve disiplinli çalışmaya alışkın kişiler olması gerekmektedir. Ekonometri, yöneylem ve istatistik paket programları destekli eğitim gören Ekonometri Bölümü öğrencileri, mezuniyet sonrası verileri işleme, analiz etme ve raporlama yeteneğine sahip olmaktadır.

Öğrenciler, kapsamlı bir ekonometri eğitiminin dışında, nitelikli bir akademik kadronun sunduğu çok sayıda seçmeli ders ile iktisadi ve idari bilimler alanlarında bilgi sahibi olabilmektedirler.  Lisans programında dersler dönemlik olarak verilmekte ve ilk dört dönem, temel dersler bilgi düzeyinde yoğun olarak sunulmaktadır. Beşinci dönemden itibaren ekonometri, istatistik ve yöneylem araştırmaları alanlarında zorunlu ve seçmeli dersler ile yoğun bir eğitim programı uygulanmaktadır.

Temel hedefimiz, katılımcı ve yaratıcı bir öğrenme ortamı sunarak, insan haklarına saygılı, ekip çalışmasında yer alabilen ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmektir. Bu amaçla, Ekonometri, istatistik ve yöneylem araştırması alanlarında uzmanlaşmış, karmaşık ekonomik ve finansal sorunlara çözüm üretebilen, problem çözme yeteneği gelişmiş, toplumsal katkı sağlayacak öğrenciler yetiştirmek için, bilimin ve teknolojinin gücünü kullanarak disiplinler arası bilgi birikimine dayanan bir eğitim programı uygulanmaktadır.

Bölümün mezunları kamu ve özel sektörde, uluslararası kurum ve kuruluşlarda, yükseköğretim kurumlarında analist, veri bilimci, araştırmacı, danışman, planlama uzmanı, istatistikçi, politika uzmanı, raporlama uzmanı, proje yöneticisi, ekonometrist veya akademik personel rollerinde çok geniş kariyer olanakları bulmaktadır.

Tarihçe

Ekonometri Bölümü Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı olarak 2009 yılında kurulmuştur. 2010-2011 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır. Bölüm; 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6640 sayılı Kanun'la kurulan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne dâhil olmuştur. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Ekonometri Tezli Yükseklisans Programı da eğitim vermeye başlamıştır.

Kuruluşundan bu yana bölüm başkanlarımız ise sırasıyla Prof. Dr. Galip ALTINAY ve Prof. Dr. Metehan YILGÖR’dir. Halen bölüm başkanlığını Prof. Dr.Metehan YILGÖR yürütmektedir.

Ekonometri Bölümü

Genel Bilgiler

Açıldığı yıl: 2009-2010 Eğitim Öğretim yılı

Düzey: Lisans

Öğretim Türü : Normal Öğretim

Eğitim Dili: Türkçe

Kontenjan: 30

Yabancı Dil: Programın yabancı dil hazırlık eğitimi bulunmamaktadır.

Mesleki Eğitim/Staj: Programın mesleki hazırlık eğitimi ve zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır.

Kabul Koşulları: Bölüme kayıt hakkı elde edebilmek için, ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavından eşit ağırlık puan türünde alınan puan ile tercih yapmak ve örgün eğitim sunan başka bir yükseköğretim lisans programında kayıtlı olmamak gerekmektedir.

Yatay Geçiş: Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Dikey Geçiş: , 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Çift Anadal/Yandal: Ekonometri bölümünde okuyan öğrenciler için çift anadal/yandal hükümleri henüz uygulanmamaktadır.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü: Ekonometri bölümüne yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı tahsis edilmemiştir.

Önceki Öğrenmenin Tanımlanması:  Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanmaktdır.

Meslek Yüksekokulu mezunlarının, öğrenimlerini devam ettirerek ilgili lisans programlarına geçişleri için, "Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik" hükümleri uygulanmaktadır. Bu yönetmelik, meslek yüksekokulu mezunlarının lisans eğitimine geçiş sürecini düzenlemekte ve gerekli prosedürleri belirlermektedir.

Özel Koşul : Yok

İş Birliği : Üniversitemizin YÖK Mevlana Programı ile Erasmus Programı kapsamında uluslararası ve YÖK Farabi Programı kapsamında ulusal öğrenci değişim programları bulunmaktadır. Bölüm öğrencileri programların başvuru süresi içinde gerekli belgeleri tamamlayarak programlardan yararlanabilmektedir.