Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018

Gösterim: 1062

Genel Bilgiler

Bölüm Hakkında Genel Bilgiler

1993 yılında Balıkesir Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan İktisat Bölümü 23 Nisan 2015 Sayı : 29335 kurulan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesine bağlanmıştır. Bölümde İngilizce Hazırlık Sınıfı uygulaması öğrenci isteğine bağlı olarak uygulanmaktadır.  Örgün öğretim ve ikinci öğretim düzeyinde eğitim-öğretim veren İktisat Bölümündeki akademik faaliyetler aşağıdaki anabilim dalları bünyesinde yürütülmektedir.  

 

Anabilim Dalları

Anabilim Dalı Başkanı

İktisat Politikası Anabilim Dalı

Prof.Dr. Özcan KARAHAN

İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı

Prof.Dr. Kerim ÖZDEMİR

İktisat Teorisi Anabilim Dalı

Prof.Dr. Alpaslan SEREL

İktisat Tarihi Anabilim Dalı

-

 

Bölüm İktisat disiplininin her alanında öğrencilere kılavuzluk edecek, onların İktisatçı olarak düşünebilme ve karar verebilme yeteneğini geliştirebilecek, kendi alanlarında uzman genç ve dinamik bir kadroya sahiptir.

Bölümde yüksek lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir. Ayrıca bölüm FARABİ, ERASMUS ve MEVLANA gibi yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin dahil olduğu değişim programları sunmaktadır. Değişim programlarının koordinatör bilgileri ve e-posta adresleri aşağıda yer almaktadır.  

FARABİ Programı Koordinatörü 

Yrd. Doç.Dr. Evren İPEK

eipek@bandirma.edu.tr

ERASMUS Programı Koordinatörü

Yrd. Doç. Dr. Hicran SEREL

hserel@bandirma.edu.tr

MEVLANA Programı Koordinatörü 

Yrd. Doç. Dr. Evren İPEK

eipek@bandirma.edu.tr

 

Bölümün Amacı

İktisadın tüketici ve üretici davranışları ile temel makro olgularını inceleyen dallarındaki bilgilerle donatılmış, karşılaştığı problemleri farklı bakış açılarından ele alıp çözümler üretebilen, kapsamlı ve soyut düşünebilen, bağımsız düşünme yeteneğine ve iktisadi analiz yapabilme gücüne sahip, iktisadi modelleme yapabilen, bilgilerini bu amaçlar doğrultusunda kullanabilen mezunlar veren bir bölüm olmak.

 

Bölümün Hedefi

Teorik ve uygulamalı iktisat alanlarında, lisans seviyesinde üst düzeyde ve önder konumda bir bölüm olmak. Diğer birimlere lisans seviyesinde gerekli olan matematik desteğini sağlamak. Bilime ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunacak kadroları yetiştirmeye yönelik lisansüstü eğitim vermek ve bilimsel araştırma yapmak.

 Bölüm Mezunlarının Kazandıkları Unvan ve Çalışma Alanları

İktisat mezunları, gerek kamu gerekse özel sektörde iş bulabilmektedir. Çeşitli bakanlıklar tarafından açılan müfettiş, denetçi ve uzman yardımcılığı sınavlarına girebilir, bu unvanlara sahip olup çalışabilirler. Kamu ve özel sektöre ait bankalar, araştırma kuruluşları, ulusal ve uluslararası şirketler de bölüm mezunlarının istihdam edildiği kurumlardır. Ayrıca iktisat mezunları, lisansüstü programlara devam ederek akademik kariyer de yapabilmektedirler.

 Alınacak Derece

Bu bölüm, yükseköğretimde İktisat Bilimi alanında 240 AKTS (ECTS) kredilik birinci düzey (kademe) sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İktisat Bilimi alanında Lisans derecesine sahip olunur.

 Kabul Koşulları

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.

 Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Üniversite Tanıtım Katalogu’nda mevcuttur.

 Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

 Üst Kademeye Geçiş

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci İktisat Bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.

 Mezuniyet Koşulları

Dereceyi alabilmek için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını izleyen özel bir dönem sonu sınavı veya yeterlilik sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini izleyen iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Buna ek olarak, 7. ve 8. yarıyılda öğrencinin İktisat Uygulamaları dersi adı altında bir proje çalışması ile hazırlayacağı Bitirme tezi ve bu çalışmaya yönelik sözlü sunum yapması istenmektedir.

Sınav Değerlendirme Kuralları

Sınav değerlendirme kuralları, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Lütfen geniş bilgi için Ders Planı bölümündeki ilgili derse bakınız.

 Program Yeterlikleri

  1. Ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan temel iktisat ile ilgili materyalleri kullanabilme yeteneğine ve ileri düzeyde bilgi donanımına sahip olmak,
  2. İktisat bilimindeki kavram ve teorileri bilimsel yöntemlerle değerlendirmek, karşılaşılan problem ve konuları belirlemek ve analiz edebilmek,  potansiyel çözüm ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilmek,
  3. İktisat lisans konularında ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilecek yeterliliğe sahip veya paydaşlarıyla ortaklaşa tartışmalar yapabilmek,
  4. İktisat bilimindeki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olmak,
  5. Bilişim teknolojileri, temel bilgisayar programları ve İktisat alanıyla ilgili bilgi sistemleri ile bu alandaki yenilikleri takip edebilecek ve kullanabilecek düzeyde bir yazılım bilgisine sahip olmak,
  6. İktisat bilimi ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve paylaşılması aşamalarında mesleki ve bilimsel etik değerlere sahip olmak,
  7. Güncel problemlere çeşitli açılardan bakarak doğru iktisadi modelleme ile çözüm üretme yeteneğine sahip olmak,
  8. İktisadi analize dayalı düşünme yeteneğini kullanabilmek.