Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2024

Gösterim: 29

Program Eğitim Amaçları

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünün amacı çalışma hayatının dinamiklerini bilen, işgücü piyasasını anlayan ve yorumlayan, çalışanın refahını sağlamaya ve işyerinin rekabet gücünü artırmaya yönelik tedbirleri düşünüp uygulamaya koyabilen, “Çalışma Ekonomisti” yetiştirmektir. Bölümde dört yıl süresince öğrencilerimiz; ilgili amaçlara yönelik olarak çalışma ekonomisi, sosyal politika, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi, iş hukuku, insan kaynakları disiplinlerine ilişkin eğitim almaktadır.

Toplumun üretim ve paylaşımla ilgili sorunlarını anlayabilmek, teorik ve uygulamalı olarak bilgiye ulaşabilmek, bilgiyi üretebilen bireyler yetiştirmek ve gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bilime katkı sağlayabilmek amacıyla lisans ve lisansüstü eğitim vererek bilimsel araştırma yapmak bölümün hedefleri arasındadır. Dolayısıyla program yalnızca nitelikli mezunlar yetiştirmeyi hedeflememekte; aynı zamanda bölüm içindeki öğretim elemanlarına ulusal ve uluslararası düzeyde saygın birer öğretim üyesi olma vizyonu kazandırmayı da amaçlamaktadır. Bu noktada öğretim üyelerinde aidiyet duygusu yaratılması için gerekli olan mevcut çalışma ortamının korunması ve sürdürülmesi bölümün öncelikli amaçları arasındadır.

Programımızın özgörevi/misyonu paralelinde oluşturulmuş eğitim amaç ve hedefleri aşağıdaki gibidir:

EA1: Çalışma hayatına ilişkin temel mevzuat ışığında ilgili terimlerin ve kavramların öğretilmesi.

EA2: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri disiplininin diğer disiplinlerle ilişkisinin kavratılarak, alt disiplinleri olan çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, sosyal politika, iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku, yönetim ve çalışma sosyolojisi, insan kaynakları ve yönetim disiplinlerinde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olunması.

EA3: Program mezunlarının uluslararası ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeler ışığında çalışma hayatı ile ilgili değişim ve dönüşümleri kavrayabilen, yurtiçi ve yurtdışındaki işgücü piyasalarında kendilerini kolaylıkla ifade edebilen ve pazarlık gücü yüksek bireyler olmasının sağlanması.

EA4: Program mezunlarının çalışma hayatındaki sorunları analiz edebilen, kamu ve özel sektör alanlarına ek olarak uluslararası kurumlara iş başvurularında bulunabilecek donanıma sahip olması.

EA5: Çalışma hayatının farklı alanlarındaki sorunların çözümlerine yönelik politikalar üretebilecek yetkinliğe sahip entelektüel uzmanların yetiştirilmesi.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunları özel sektörde firmaların muhasebe ve finans departmanlarının haricinde özellikle insan kaynakları departmanlarında ve kamuda başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere pek çok kurumda denetmen yardımcısı ve uzman yardımcısı olarak istihdam imkanına sahip olabilmektedirler. Dolayısıyla Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunları İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun olan öğrencilerin çalışabildiği iş alanlarının tamamında istihdam olanağı yakalayabilmelerinin yanı sıra; doğrudan mezuniyetleri ile ilişkili alanlarda istihdam edilebilmektedir. Diğer yandan özellikle sendikalarda uzman, denetçi ve yönetici pozisyonlarında çalışabilmektedirler. Program mezunları aynı zamanda lisans düzeyindeki eğitimleri sonrasında lisansüstü eğitime devam edebilmekte ve akademik kariyer yapabilmektedirler. Bu noktada programın eğitim amaçlarına paralel olarak hazırlanan ders planlarında yer alan dersleri başarı ile tamamlayan mezunlar; elde ettikleri bilgi, beceri ve kabiliyetleri çalışma hayatında kullanmakta ve böylelikle mezunların istihdam talepleri karşılanmaktadır.